Waarom krijgt u naast een straf (boete) ook nog een brief van het CBR?

Waarom krijgt u naast een straf (boete) ook nog een brief van het CBR?

Als u door de politie wordt aangehouden met teveel alcohol op of voor gevaarlijk rijgedrag, krijgt u te maken met zowel het strafrecht als bestuursrecht. Volgens het strafrecht kunt u een straf krijgen van het OM of de rechter, zoals een boete of een rijontzegging. In deze procedure krijgt u straf, omdat u de wet heeft overtreden.

Als u rijdt met te veel alcohol of drugs dan meldt de politie dit ook aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Ook gevaarlijk rijgedrag kan de politie bij het CBR melden. Het CBR kan u bestuursrechtelijk vervolgens een cursus of onderzoek opleggen. Deze procedure is bedoeld om veilig rijgedrag aan te leren of om te beoordelen of u nog geschikt bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Dit heet een vorderingsprocedure. U moet hieraan meewerken om uw rijbewijs te houden. De kosten hiervan komen voor uw eigen rekening.

Voor verdere vragen hierover kunt u contact met mij opnemen.

Mijn ervaring als advocaat met ingevorderde rijbewijzen:

Dicht tegen het strafrecht aan ligt de problematiek rond ingevorderde rijbewijzen. Een rijbewijs wordt immers niet zomaar ingevorderd maar slechts na het gebruik van een teveel aan alcohol of drugs, gevaarlijk rijgedrag of het veroorzaken van een ongeval. Het draait er bij het terugkrijgen van een rijbewijs niet alleen om de wettelijke mogelijkheden en onmogelijkheden te kennen maar vooral ook om het persoonlijke verhaal van de cliënt goed over het voetlicht te krijgen. Een rijbewijs is zo vanzelfsprekend dat iemand pas bij invordering goed beseft hoe waardevol en vaak zelfs noodzakelijk het rijbewijs is, zeker als iemands werk of onderneming en daarmee dus ook het inkomen in gevaar komt. Ik heb al veel cliënten, zowel zakelijk als particulier, geholpen met het (eerder) terugkrijgen van hun rijbewijs. Allerlei mensen die hun rijbewijs hard nodig hadden voor hun werk. Ik sta ook u graag als advocaat bij om ervoor te zorgen dat u uw rijbewijs zo snel mogelijk terugkrijgt.

Lisette Verkuil Advocatuur

Olympiaweg 4
3077 AL Rotterdam

lisette@verkuiladvocatuur.nl
06 – 33 66 44 80

KvK 73755869