Wanneer kan de politie uw rijbewijs invorderen?

Wanneer kan de politie uw rijbewijs invorderen?

De politie kan uw rijbewijs invorderen als:

  • u een alcoholgehalte in het bloed heeft van meer dan 1,3‰ (voor ervaren bestuurders) of van meer dan 0,8‰ (voor beginnende bestuurders)
  • u rijdt onder invloed van drugs of van medicijnen die uw rijvaardigheid beïnvloeden
  • u een snelheidsovertreding begaat van minimaal 50 km/uur (auto) of 30 km/uur (brommer). U moet dan wel meteen door de politie zijn aangehouden
  • u weigert om mee te werken aan een alcoholonderzoek

Invordering van uw rijbewijs is ook mogelijk als de politie twijfelt of:

  • u rijvaardig genoeg bent
  • u lichamelijk of geestelijk geschikt bent om te rijden

De politie informeert bij een invordering van uw rijbewijs ook het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Het CBR kan u verplicht een cursus of onderzoek opleggen.

Mijn ervaring als advocaat met ingevorderde rijbewijzen:

Dicht tegen het strafrecht aan ligt de problematiek rond ingevorderde rijbewijzen. Een rijbewijs wordt immers niet zomaar ingevorderd maar slechts na het gebruik van een teveel aan alcohol of drugs, gevaarlijk rijgedrag of het veroorzaken van een ongeval. Het draait er bij het terugkrijgen van een rijbewijs niet alleen om de wettelijke mogelijkheden en onmogelijkheden te kennen maar vooral ook om het persoonlijke verhaal van de cliënt goed over het voetlicht te krijgen. Een rijbewijs is zo vanzelfsprekend dat iemand pas bij invordering goed beseft hoe waardevol en vaak zelfs noodzakelijk het rijbewijs is, zeker als iemands werk of onderneming en daarmee dus ook het inkomen in gevaar komt. Ik heb al veel cliënten, zowel zakelijk als particulier, geholpen met het (eerder) terugkrijgen van hun rijbewijs. Allerlei mensen die hun rijbewijs hard nodig hadden voor hun werk. Ik sta ook u graag als advocaat bij om ervoor te zorgen dat u uw rijbewijs zo snel mogelijk terugkrijgt.

Lisette Verkuil Advocatuur

Olympiaweg 4
3077 AL Rotterdam

lisette@verkuiladvocatuur.nl
06 – 33 66 44 80

KvK 73755869