Wat is het verschil tussen misdrijven en overtredingen en hoe lang blijven deze geregistreerd?

Wat is het verschil tussen misdrijven en overtredingen en hoe lang blijven deze geregistreerd?

De wet bepaalt of een strafbaar feit een misdrijf of een overtreding is. In het algemeen zijn misdrijven de ernstigere strafbare feiten, zoals overvallen, diefstal, moord, alcohol en verkeer, en handel in drugs. Overtredingen zijn de overige lichtere strafbare feiten. Bijvoorbeeld verkeersovertredingen en openbaar dronkenschap.

Hoe lang overtredingen op uw strafblad geregistreerd blijven staan hangt af van uw situatie:

  • De standaardtermijn is 5 jaar
  • Als een vrijheidsstraf en/of taakstraf is opgelegd is de termijn 10 jaar
  • Als u verdachte was, maar door verjaring niet meer vervolgd kunt worden: direct na verjaring van het strafbare feit
  • Na overlijden is de termijn 2 jaar.

Hoe lang blijven misdrijven geregistreerd staan? De minimale bewaartermijn van gegevens over een misdrijf is 20 jaar en (afhankelijk van uw situatie) zelfs 30 jaar of 80 jaar (in geval van zedendelicten).

Mijn ervaring als advocaat met problemen rondom de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG):

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (ook wel “verklaring van goed gedrag” of “VOG” genoemd) wordt tegenwoordig steeds vaker verplicht gesteld bij het krijgen van een nieuwe baan of vrijwilligerswerk. Een strafrechtelijke veroordeling uit het verleden kan ervoor zorgen dat geen VOG wordt afgegeven. Hier zijn vrij ingewikkelde regels voor, zodat het antwoord op de vraag of een VOG wel of niet zal worden afgegeven, niet zomaar is te beantwoorden. Het is belangrijk om tijdig een advocaat in te schakelen als u een VOG heeft aangevraagd en deze niet zonder meer wordt afgegeven. Ik heb als advocaat veel ervaring opgedaan met deze procedures en wil u hierbij graag verder helpen. U kunt vrijblijvend en kosteloos contact met mij opnemen.

Lisette Verkuil Advocatuur

Olympiaweg 4
3077 AL Rotterdam

lisette@verkuiladvocatuur.nl
06 – 33 66 44 80

KvK 73755869