Wat moet een minderjarige doen als zij/hij zal worden aangehouden door de politie?

Wat moet een minderjarige doen als zij/hij zal worden aangehouden door de politie?

Iedereen die wordt verdacht van een strafbaar feit, kan worden aangehouden door de politie. Dat geldt dus ook voor minderjarigen vanaf 12 jaar. De politie moet namelijk onderzoek doen naar het strafbare feit waarvan aangifte is gedaan dan wel waarvan op basis van heterdaad een verdenking is ontstaan. Tijdens dit onderzoek mag de verdachte voor maximaal 3 dagen op het bureau worden vastgehouden. Anders dan vaak wordt gedacht, is het in Nederland toegestaan dat minderjarigen als verdachten in een cel en ook ’s nachts op het politiebureau moeten blijven. Wel mogen ouders ’s avonds na het maken van een afspraak op bezoek komen bij hun kind. Onder omstandigheden, afhankelijk van de ernst van de verdenking, het tijdstip waarop de minderjarige is aangehouden, en of de minderjarige al bekend is in de politiesystemen, staat de officier van justitie het soms toe dat de minderjarige thuis overnacht. In dat geval moet de minderjarige zich de volgende ochtend weer melden op het politiebureau.

Vanaf het moment dat de minderjarige is aangehouden, geldt er op grond van de wet een verplichte (en kosteloze) rechtsbijstand door een advocaat. Deze advocaat mag een gekozen advocaat zijn. De politie behoort daar naar te vragen. Doet de politie dit niet, dring er dan in elk geval zelf op aan dat de eigen advocaat moet komen. Indien er geen keuze wordt gedaan omdat iemand nog niet bekend is met een advocaat, dan zal de toevallig dienstdoende advocaat de minderjarige bijstaan op het politiebureau. Advocaten hebben, vergelijkbaar aan het systeem van artsen, een rooster voor spoeddiensten. De advocaat adviseert en informeert de minderjarige en staat deze bij bij de verhoren. Na afloop van het onderzoek door de politie gaat de minderjarige meestal naar huis met een oproep, een dagvaarding of met een bericht van sepot. Indien het onderzoek nog niet is afgerond, kan er bij heenzending uiteraard nog geen duidelijkheid worden gegeven over het verdere verloop van de zaak. Betreft het een ernstige verdenking, dan kan de minderjarige ook langer in voorarrest gaan. Dan gaat de minderjarige naar een jeugdhuis van bewaring. De rechtbank neemt daarover een beslissing op vordering van de Officier van Justitie.

Mijn ervaring als strafadvocaat voor minderjarigen (en hun ouders):

Als je als minderjarige door de politie wordt aangehouden, of als je verdachte wordt van iets strafbaars en je moet voorkomen, dan heeft dit veel impact op je leven. Niet alleen voor de minderjarige zelf maar voor het hele gezin is dat een ingrijpende gebeurtenis. Het is dan heel belangrijk om een deskundige en ervaren advocaat te hebben. Ik heb sinds 2003 veel kinderen en hun ouders bijgestaan in voor hen stressvolle tijden. Mijn aanpak kenmerkt zich door grote betrokkenheid bij mijn cliënten. Ik hanteer een persoonlijke aanpak, waarmee ik veel voor elkaar krijg. Geen mooie woorden zonder daden, dat past niet bij mij.

Ik ben als advocaat aangesloten bij de Vereniging Jeugdrechtadvocaten Rotterdam (VJAR) en heb de vereiste inschrijving bij de Raad voor Rechtsbijstand om zaken van minderjarigen te mogen behandelen. Dit betekent ook dat ik door middel van permanente educatie mijn kennis en kunde jaarlijks moet bijhouden, dit wordt gecontroleerd. Omdat ik het belangrijk vind om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling en het welzijn van kinderen heb ik een coachingsopleiding gevolgd en ben ik als coach aangesloten bij de beroepsvereniging voor ACT-coaches (ACBSBene) en de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches). Zo kan ik mijn jeugdige cliënten nog beter begeleiden tijdens het strafrechtelijke traject. Klik desgewenst hier voor mijn coachingsprofiel. Als advocaat heb ik inmiddels enorm veel ervaring met jeugdige verdachten. Graag nodig ik jou of jouw ouders uit contact met mij op te nemen voor overleg over jouw situatie.

Lisette Verkuil Advocatuur

Olympiaweg 4
3077 AL Rotterdam

lisette@verkuiladvocatuur.nl
06 – 33 66 44 80

KvK 73755869