Wat moet een minderjarige doen als zij/hij als verdachte is opgeroepen voor een verhoor bij de politie?

Wat moet een minderjarige doen als zij/hij als verdachte is opgeroepen voor een verhoor bij de politie?

Het is verplicht om te verschijnen op een oproep voor een verhoor als verdachte. Verschijnt de opgeroepen minderjarige niet, dan zal de politie hem/haar thuis komen ophalen. Dit gebeurt meestal tussen 06.00 en 07.00 uur ’s ochtends en dan staan er dus politiebussen in de straat. Het beste is dan ook om wel op de oproep te verschijnen. Aan te raden is om voorafgaand aan het verhoor alvast een advocaat te raadplegen, zodat de minderjarige goed voorbereid naar het verhoor kan. Hieraan zijn wel kosten verbonden. De minderjarige heeft recht op een advocaat tijdens het verhoor bij de politie. Ook hieraan zijn kosten verbonden, tenzij iemand is aangehouden (zie hierna). De aanwezigheid van de advocaat is belangrijk, omdat de advocaat een controlerende functie bij het verhoor heeft. De advocaat luistert mee en kan tussendoor ook nog overleg hebben met de minderjarige. Ook de controle van het proces-verbaal van het verhoor is een belangrijke taak van de advocaat. Staan er eenmaal zaken op papier, en heeft de minderjarige daar zijn handtekening onder gezet, dan is het in een later stadium nauwelijks nog mogelijk om daar iets aan te veranderen.

Mijn ervaring als strafadvocaat voor minderjarigen (en hun ouders):

Als je als minderjarige door de politie wordt aangehouden, of als je verdachte wordt van iets strafbaars en je moet voorkomen, dan heeft dit veel impact op je leven. Niet alleen voor de minderjarige zelf maar voor het hele gezin is dat een ingrijpende gebeurtenis. Het is dan heel belangrijk om een deskundige en ervaren advocaat te hebben. Ik heb sinds 2003 veel kinderen en hun ouders bijgestaan in voor hen stressvolle tijden. Mijn aanpak kenmerkt zich door grote betrokkenheid bij mijn cliënten. Ik hanteer een persoonlijke aanpak, waarmee ik veel voor elkaar krijg. Geen mooie woorden zonder daden, dat past niet bij mij.

Ik ben als advocaat aangesloten bij de Vereniging Jeugdrechtadvocaten Rotterdam (VJAR) en heb de vereiste inschrijving bij de Raad voor Rechtsbijstand om zaken van minderjarigen te mogen behandelen. Dit betekent ook dat ik door middel van permanente educatie mijn kennis en kunde jaarlijks moet bijhouden, dit wordt gecontroleerd. Omdat ik het belangrijk vind om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling en het welzijn van kinderen heb ik een coachingsopleiding gevolgd en ben ik als coach aangesloten bij de beroepsvereniging voor ACT-coaches (ACBSBene) en de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches). Zo kan ik mijn jeugdige cliënten nog beter begeleiden tijdens het strafrechtelijke traject. Klik desgewenst hier voor mijn coachingsprofiel. Als advocaat heb ik inmiddels enorm veel ervaring met jeugdige verdachten. Graag nodig ik jou of jouw ouders uit contact met mij op te nemen voor overleg over jouw situatie.

Lisette Verkuil Advocatuur

Olympiaweg 4
3077 AL Rotterdam

lisette@verkuiladvocatuur.nl
06 – 33 66 44 80

KvK 73755869